Måltider

Här på Marias Matlagnings Nostalgi under denna flik kommer jag beröra lite maträtter som jag tycker om att laga, som har ärvt i generationer tillbaks. Och det finns lika många varianter som kockar på dessa recept.

Jag anser att den gamla goda hederliga husmanskosten är en bra grund till att ta vara på i sitt kök. Oftast så är de maträtterna väldigt lätt att laga och dessutom så har de billiga råvaror och det är lätt att göra storkok på dessa. Vissa av de maträtterna som jag kommer skriva om har jag själv ett personligt minne till eller en särskilt doft som jag förknippar med vissa speciella ögonblick i mitt liv. Jag tror mitt stora mat intresse ligger i att jag var med min mamma i köket väldigt mycket, sedan kan jag inte sticka under stolen att jag har haft många trevliga bjudningar som mina gäster har lovordat min mat har säkert gjort sitt. För det finns inget bättre än när gäster njuter av mat och dryck för att sedan säga hur mycket de tyckte om maten och gärna vill ha receptet. Det är liksom det som är pricken över i:et med tanken på allt förarbete det kan ligga inför en bjudning. Och som värdinna gillar jag ha full koll på allt, i och för sig det gäller även om jag lagar mat för min man och mig också. När jag testar något nytt recept så klart vill jag gärna höra att maten är god och att min man tar en andra portion. Så kanske är jag lite gammaldags där men sån är jag. Som några av mina favoriter, rotmos med fläsklägg, kalops som bara ett par av mina favoriter.

Dessa var några av mina favoriter men det finns så många andra rätter som är lätta att göra som storkok och som du själv kan variera som du själv vill efter eget tycke och smak. Då pratar jag om råvaror som:

Falukorv – då du kan göra allt från Korvstroganoff, Ugnstekt falukorv eller bara steka i skivor.

Köttfärs – finns en uppsjö av olika maträtter du kan göra Köttfärslimpa, Köttbullar, Pannbiffar, Lasagne, Chili con Carne med mera.

Oxkött – finns det mycket du kan göra speciellt olika typer av grytor för det kan du kombinera med i princip med vilka grönsaker som helst. Och de blir oftast godas om du tillagar det dagen innan.

Kyckling – det är mycket du kan göra med kyckling, allt från pajer, gratänger och grytor till att bara grilla eller steka som den är.

Fisk – variationen på fiskrätter är också många, steka eller grilla hel eller som filéer, ha i grytor eller göra färs av den

Grönsaker – kan man lägga i grytor, ha som tillbehör eller bara äta som de är mellan målen.