Matlagning

Du kanske inte har så lätt för att laga mat eller rent av inte gillar det alls. Men här på Marias Matlagnings Nostalgi så hoppas jag att du kommer bli inspirerad över att försöka börja laga din egen mat som du ska äta. Du kommer känna dig väldigt stolt!

Speciellt om du ska bjuda din partner, kompisar eller nära och kära, så känns det extra roligt att ha lagat maten själv. Det kommer verkligen komma imponera på folk. Dessutom kommer du får lite råd och tips på utrustning du kan tänka dig behöva i ett kök till och början med. Där det finns inget värre än att inte ha den rätta utrusningen så som vassa knivar, skärbrädor och kastruller med mera. Det underlättar din matlagning mer än du tror. Jag tror mer på kvalitet än på kvantitet. Det är bättre att köpa få saker med av bra kvalitet. Än köpa av de billigare och i flera upplagor.
Det du bör tänka på när du ska införskaffa dig en utrustning för kök – ett start kit. Vad är det för typ av matlagning du är ute efter och så vidare. Nu kommer jag bara ta upp sådant som kan behövas vid matlagning. Inte vad som krävs för att äta maten som du lagar. För det hänger helt och hållet på tycke och smak hos var och en. Dessutom så behöver man inte handla allt nytt heller utan det finns säkert bra loppmarknader och second hand butiker i din närhet. Eller så frågar du snällt om de är någon i din bekantskapskrets som har det du behöver och de inte använder det.

Du kan tro att det finns många som ställer in saker i sina köksskåp för att sedan glömma bort att använda sig av utrustningen i sin matlagning. Så den står där helt enkelt och samlar damm i skåpen. Så våga fråga!

 Utrustning i köket

För att kunna ha en bra start när du ska börja laga mat bör du ha denna utrustning i bra kvalitet:

Kastruller – 1 styck 1 liters, 1 styck 3 liters och 1 styck 5 liters för då har du allt från att koka ris till att göra storkok.
1 styck stekpanna vid senare tillfälle som kan utökas till en stekgryta också

Skärbrädor – en stor träskärbräda gärna en som är 2-3 cm tjock lätt att göra ren, två mindre skärbrädor om du bara ska skiva eller hacka lite mindre

Ugnsformar – som du kan du laga eller steka i ugnen typ Lasagne, grillad kyckling eller andra goda ugnslådor som är i allt i ett. Kan vara bra att ha en större och en mindre form beroende om du ska laga för två personer eller flera.


Redskap
– Visp, stekgaffel, tång, provsticka, pensel, stekspade, slevar, såsslev, dl-mått sats, sax, osthyvel, spagetti slev, knivslip, potatisskalare, litermått, vitlökspress, potatispress, grytlappar, kött termometer, våg

Durkslag, skålar i olika storlekar, rivjärn, äggklocka, matlådor om du gör storkok

Elvisp

Mikrovågsugn

Kokbok – en fördel att ha om man är nybörjare, det finns många bra på recept på nätet också

Knivar – ha några sorters av knivar, brödkniv, skalkniv, köttkniv, det finns bra set som du kan köpa men se till att de är av bra kvalitet som går att slipa med jämna mellanrum, det är a och o att ha vassa knivar.

Egentligen är det inte så mycket mer du behöver i utrustning. Men det gäller att se till att sköta om den. Att förbehandla sina träredskap innan genom att olja in dem med matolja och gör detta med jämna mellanrum vilket gör att de håller längre och inte spricker.

Var noga med att diska och rengöra dina redskap ordentligt – det finns vissa redskap som inte bör diskas i en diskmaskin till exempel om du har en gjutjärnsstekpanna eller trä skärbräda.
Naturligtvis är det alltid tycke och smak vad och vilka redskap du tycker om att använda men det är en bra bas att utgå från.

Bas skafferi 

För att kunna laga mat så är det alltid bra att ha ett så kallat bas skafferi med matvaror som du alltid kommer att ha nytta av och som sällan blir för gammal och att du behöver kasta bort det. Om det inte kylvaror i och för sig.

I kylen – är det alltid bra att ha ägg, bacon, margarin, lök, potatis, ketchup, senap

I frysen – ha lite halvfabrikat om du inte är så bra på att laga mat än eller om du har bråttom någon dag. Då funkar det som att ha köttbullar, hamburgare, fiskpinnar, pizza, pyttipanna, pommes frites, korv, allt efter ditt tycke och smak

Torr varor – pasta i olika former så som makaroner, spagetti bland annat, ris, gillar du bönor och linser är det också bra att alltid ha hemma, krossade tomater, andra konserver i tycke och smak, mjöl, strösocker, majsmjöl eller idealmjöl perfekt när man ska göra såser, styvningar eller krämer, knäckebröd, soppor, buljong

– salt gärna i olika former som grovt och finmalt eller flingsalt, peppar gärna i kvarn, örtkryddor så som basilikan och oregano, grillkryddor, vitlök, curry, chili, mycket efter tycke och smak, olivolja

Har du dessa basvaror så kommer du långt i din matlagning till och med de dagar som det gapar tomt i börsen.

Ett mycket bra tips är att göra en matsedel antingen för en vecka eller flera veckor år gången. Så vet du vad du ska handla hem varje dag eller när du veckohandlar. Dessutom så spar det tid och ångest varje dag då du slipper tänka ut varje dag vad du ska ha till lunch eller middag på kvällen.

Fördelen att du sen börjar göra storkok och fryser in i portioner så kommer du alltid att ha mat hemma i frysen som du plockar upp på morgonen antingen för att ha till lunch på jobb eller för att som middag på kvällen. Detta gör att du slipper bekymret med att ställa dig och ”slava” i köket på kvällen för det enda du behöver göra är egentligen värma maten och koka pasta, ris eller potatis till. Vilket kan vara riktigt skönt!