Matlagningsskola

Här tar jag upp lite hur du ska laga mat steg för steg och vad som du bör tänka på innan du börjar med att laga mat. Jag kommer ta ett recept som ett exempel men det kommer vara bra att utgå ifrån när du sedan kommer att läsa recept i framtiden.

Det första du bör göra är att hitta ett recept som du är lite sugen på att testa. Till exempel köttfärssås och spagetti.

Du tittar genom receptet och ser vad du behöver handla hem – Då ser du i receptet att du behöver köpa hem – köttfärs, lök, vitlök, krossade tomater, salt, peppar, andra grönsaker efter tycke och smak som till exempel morötter eller svamp, riven ost, spagetti. Sedan kan det vara så att du redan har vissa saker hemma, vilket är perfekt.

När du väl ska laga mat – så är det en fördel att du har förberett dig så mycket som möjligt som till exempel hackat löken, rivet morötterna, skivat svampen, skalat vitlöksklyftorna, öppnat krossad tomat burkarna. När du väl har gjort allt detta är det bara att sätta igång.

Så här gör du köttfärssåsen:

  • Bryn färsen så att den får färg, krydda efter smak eller vad som står i receptet.
  • Häll ner löken och bryn den tillsammans med färsen.
  • Har de fler grönsaker häll ner det i röran så att de också får lite färg.
  • Pressa ner vitlöken.
  • Häll ner den krossade tomaten.
  • Låt puttra minst 45 minuter, gärna längre för då får köttfärssåsen mer smak.

När det är cirka 20 minuter kvar så är det dags för att börja koka pastan.

Ta fram en stor kastrull fyll på med varmt vatten, tillsätt salt – rätt så mycket, och lite olivolja vilket gör att vattnet inte kokar över.

När vattnet kokar lägg i spagettin och koka enligt tid på förpackningen. Ett tips! Smaka eftersom på pastan till du känner att den är så kallat ”al dente” kokt med lite tuggmotstånd. Häll av vattnet från pastan – använd durkslag.

Dags att äta – ta den mängd spagetti och köttfärssås du vill ha strö över parmesanost eller annan riven ost. Ha en sallad eller andra grönsaker till. Sedan är det bara att hugga in. Smaklig spis!

Den maten som blir över kan du göra matlådor till lunch eller till middag som du kan frysa in!

Så gör du med alla recept som du känner dig sugen på att testa. Så det är faktiskt enkelt att laga mat. I de flesta recept så står det steg för steg på hur du ska göra så bli inte förskräckt när du ser ett recept som lockar dig. Är du osäker så bjud hem någon så kan ni laga mat tillsammans!